Fiskeri ved Vestkysten

De lange kyststrækninger, søer og åer omkring Vejlby Klit, Lemvig og Bovbjerg egner sig perfekt til en dag i fiskeriets tegn eller endda en hel fiskeferie. Et sommerhus danner den perfekte base til at begive sig ud til områdets forskellige fiskesteder. Måske bringer du stolt aftensmaden hjem, eller også er sporten tilfredsstillelse nok, og du lader fiskene glide tilbage i vandet. Måske foretrækker du rolige put and take-søer eller også ønsker du seriøs havfiskeri fra en kutter i Vesterhavet. Mulighederne står i kø ved Vestkysten, og du får med garanti mange kvalitetstimer med en fiskestang i hånden her.

Sommerhuse tæt på kysten
{{loadingLabel}}
{{noHousesLabel}}

Kystfiskeri i Vesterhavet

Vestkysten tiltrækker mange lystfiskere, da det saltholdige havvand er en uudtømmelig kilde af spændende havfangster. Her finder man en stor mangfoldighed af fiskearter og man kan fiske fra både høfde, moler eller fra den nøgne sandstrand.

Med et sommerhus i Nordvestjylland er du ikke langt fra noget af det bedste høfdefiskeri i Danmark. Fra høfderne mellem Thyborøn og Vejlby Klit i Harboøre Tange og ligeledes fra høfderne ud for Bovbjerg Fyr og Trans Kirke kan du roligt finde grejet frem. Områderne er ideelle til alt fra bundsnøre, blink, pirk og surfcasting og alt efter, hvad du fisker med, spænder den mulige fangst fra fladfisk, hornfisk, torsk, ålekvabbe, multe, havaborre og makrel. Derudover har du chancen for at fange den op til 50 kg tunge gråhaj, der kan være en dyst for selv erfarne fiskere.

Lystfiskeri i Limfjorden

Limfjorden er perfekt til lystfiskeri med områdets varierede kysttyper, smukke natur og alsidige fiskearter som blandt andet havørred, hornfisk og multe. VisitMors har udformet en guide til lystfiskeri i Limfjorden, der giver dig tips og tricks til en god fiskeoplevelse samt 100 populære fiskepladser.

Af gode fiskesteder i nærheden af vores sommerhusområder kan nævnes Gjellerodde, lidt nord for Lemvig, hvor der er gode muligheder for at fange havørred, hornfisk og ål. Ved Oddesund, cirka 20 km nordøst for Lemvig, kan der fiskes fra begge sider af Oddesundbroen. Området er et af de bedste for hornfisk, men også med gode muligheder for at få havørred og sild på krogen. Mellem Lemvig og Oddesund ligger der talrige andre gode fiskesteder, hvoraf de mest kendte er Kabbelkysten - kysten ved Nr. NissumRemmerstrand og Toftum Bjerge.

Put and take-søger

Put and take-søer er populære fiskesteder, hvor man får fred og ro i de ofte meget naturskønne omgivelser, mens der er gode chancer for at hive en ørred eller brødding op over vandoverfladen. Her behøver man ikke et fisketegn for at kaste snøren ud, man skal blot betale for den tid, man fisker i søen. Ved Vestkysten finder du rigtig mange put and take-søer at fiske ved.

Put and take-søer er samtidig et godt sted for hele familien, da de fleste områder har hyggelige faciliteter som bord-bænkesæt, læskure, renseplads og måske endda grill og bålplads. Det er et ideelt sted til at lære børnene om fiskeri og give dem erfaring med alt fra klargøring af fiskestangen, tålmodigheden undervejs, spændingen ved at hive fisken i land og den efterfølgende rensning. Aftensmaden smager bare lige dét bedre, når man selv har fanget den.

Fiskesteder ved søer, åer og moser

Ferskvandsfiskeri ved åer, vandløb og søer har fundet sted i årtusinder, og er til stadighed en yderst populær fritidsbeskæftigelse og sport. Også disse fiskesteder finder man mange af i Nordvestjylland. Cirka 15 km syd for Lemvig finder du Flynder Å med en bestand af bækørred, regnbueørred, ål, gedde og skalle. Cirka en times kørsel østpå løber Karup Å, der er kendt for at have et rigtig godt havørredfiskeri. Storåen er som et af Danmarks største ferskvandssystemer også et oplagt fiskested, cirka 30 km syd for Lemvig. Her finder man alt fra laks, havørred, bækørred til gedde, aborre og ål.

Midt i Lemvig ligger Lemvig Sø, hvor man kan fiske med en flot udsigt til byen og muligheden for at fange aborre, ørred, ål og skalle. Endelig finder man Marslund Mose/Engo Mose nær Struer, hvor der også er gode fangstmuligheder af både ørredarter, suder og ål. De fleste af disse fiskesteder kræver et specielt fisketegn/dagkort, og her finder du information om, hvordan du køber det til Flynder Å, Engbo MoseStoråen og Karup Å. Læs mere om fisketegn her.

Fiskeri i det fri

I Danmark er 38 ferskvandsfisk registreret som ”vilde arter”, og langs Nordvestjyllands mange å-udløb, søer og moser, er der gode chancer for at fange dem i deres naturlige habitat. Tag dit bedste fiskegrej med dig og begiv dig ud til et sted, hvor du kan kaste snøren ud og falde ind i naturens rytme.

Havfiskeri ud for Vestkysten

Havfiskeri er for fiskere, der ønsker en fiskeoplevelse ud over det sædvanlige. Det foregår typisk som heldagsture, hvor du i en gruppe sejler ud på dybt vand med mulighed for at fange store fisk. Det er en meget spændende form for fiskeri, og med et sommerhus omrking Vejlby Klit har du flere muligheder for at springe på en kutter og begive dig ud mod Vestjyllands skatkammer.

Tager du eksempelvis til Thyborøn, kan du opleve havfiskeri ombord på M/S Bodil eller M/S Muddi, der hele året laver heldagsture på blandt andet Jyske Rev og Torskegrund. Her er fangsten primært stortorsk, sej, lange og havkat, men også helleflynder, havtaske, kuller og endda deciderede hajture, der går målrettet efter sildehajen. Booking sker på tlf.: 29 44 95 70.

En anden mulighed for at få det maksimale ud af din fiskeferie er ombord på en af de mange kuttere, der drager ud mod ”Det Gule Rev” fra Hanstholm, cirka en times kørsel fra Lemvig. Herfra tager de erfarne skippere dig ud til nogle fantastiske fiskepladser, hvor du hovedsageligt kan fange torsk, men også sej, lubber, langer med mere. Booking sker via Hanstholm Turistbureau på tlf.: 97 96 12 19.

Forårsfiskeri og sommerfiskeri

Det fantastiske ved lystfiskeri er, at det kan dyrkes året rundt. Vestkystens forskellige fiskesteder har hver deres højsæson, og det er en god idé at planlægge din næste fiskeferie ud fra årstid og eventuelt holde øje med en fiskekalender. Så ved du præcis, hvornår fiskearterne er mest udbredte, og hvornår du ikke må fiske efter særlige arter.

I foråret står naturen i fuldt flor, og under vandoverfladen sker der også ting og sager. For mange er foråret årets fiskehøjdepunkt, hvilket slet ikke er så overraskende. Hvad er bedre end at nyde fuglekvidder og lysegrønne træer med en fiskestang i hånden og med gode chancer for at få en havørred, aborre eller hornfisk på krogen?

Sommeren byder efterfølgende på mere eksotiske arter, da vandet nu bliver varmere: multe, havbars og naturligvis de altid hjemmelige fladfisk. Især mole- og høfdefiskeri med en sandorm på krogen er anbefalelsesværdigt i sommerperioden. Her kan alle være med, så tag bare børnene med.

Efterårsfiskeri og vinterfiskeri

I efteråret viser naturen sig fra sin rå og smukke side. Det gælder særligt for den til tider ret barske Vestkyst, og efterårsfiskeri er derfor en god måde at komme ud og opleve naturen, og samtidig byder årstiden på gode fangstmuligheder.

Vinterfiskeri er derimod for de mere hårdføre typer. Til gengæld kan man blive belønnet med store oplevelser, hvis man bevæger sig fra det lune sommerhus og ud i kulden. Torskene kommer om vinteren tæt på brændingen i Vesterhavet i skumringstimerne og solen går tidligt ned, så prøv gerne 1-2 timer en vintereftermiddag ved solnedgang. Så kan aftensmaden eller nytårstorsken klares. Herudover er der visse steder mulighed for isfiskeri på frosne søer, hvilket er en sjov, men også svær, måde at fiske på. Sæsonen er dog særlig egnet til havfiskeri, hvor især torsken bliver jagtet på dybt vand. Her holder man varmen med kaffe og varm kakao, og hygger på kutteren, mens de store nytårstorsk forhåbentlig bider på.

Grejbiks og udstyr til fiskeri

For nogen handler fiskeri om et par timers afslapning med en fiskestang i hånden. For andre er det en seriøs sport, hvor agnen udvælges med stor omhu, og hvor påklædningen altid er optimal til forholdene. Uanset om du ligger i den ene eller den anden fløj - eller måske midt i mellem - er det dumt at gå ned på udstyret. Sagt på godt dansk er det træls at miste en fisk, fordi udstyret svigter eller stå og fryse, fordi påklædningen ikke egner sig til mange timers relativ stilstand.

Derfor er det en god idé at få opgraderet sit grej inden fiskeferien skydes i gang, eller hvis man får brug for ting som Powerbait, solbriller eller et nyt fiskehjul. Hos Buus i/s - El og Fiskegrej i Lemvig finder du et stort udvalg til ethvert behov.

Regler for lystfiskeri i Vejlby og omegn 

Inden du kaster orm, blink eller flue i vandet, er det vigtigt at have orienteret sig om reglerne for lystfiskeri. Først og fremmest gælder det for alle lystfiskere mellem 18 og 65 år, at de skal have et gyldigt statsligt fisketegn for at kunne fiske i danske fiskevande – det vil sige alle andre steder end put and take-søer, hvor der altså ikke er krav om et fisketegn.

Der findes en række andre regler for fiskeri, som både er generelle og lokalt gældende. De omhandler alt fra mindstemål på fisk, tilladte fangstmetoder, steder hvor man skal genudsætte fangede fiske og meget mere. Du kan læse reglerne via Fiskeristyrelsen.