Sjove skovlegepladser i Vestjylland

Klosterheden - en naturlegeplads for hele familien

Klosterheden er et storslået skovområde - et af Danmarks største skovområder med hedesletter og smeltevandsdale, krondyr, bævere og fugle i stort tal. Området er fyldt med aktivitets- og oplevelsesmuligheder. Der er rige muligheder for udfordringer på cykel. Her findes også en 50 km. lang mountainbikerute, og rideruter med raste/hvilepladser. Skovlegepladsen er populær, den har et årligt besøgstal på omkring 50.000.

Danmarks største plantage

Klosterheden er hverken en hede eller en skov, men er faktisk Danmarks største plantage – den betragtes dog alligevel som en af Danmarks største skove. I 1874 foretog private de første tilplantninger og over årene blev den tidligere hede forvandlet til en skøn skov på hele 6400 ha.

Klosterheden byder på mange muligheder, og der er noget for enhver smag – hvad enten man er til fods, på cykel, i bil eller måske på hest. I Klosterheden er der nemlig indlagt mange forskellige ruter, og ud over flotte løbe- og vandreruter er der også mange udfordrende mountainbikeruter. Hunden kan også medtages, og der er endda anlagt en hundeskov.
Som noget nyt er der kommet en brintbil i Klosterheden med tilhørende fyldestation – det betyder at ældre, gangbesværede og handicappede nu også kan komme helt tæt på naturen – brintbilen kører nemlig også på de lukkede veje, og så er det både miljøvenligt og gratis!

Naturen i Klosterheden er utrolig. Der findes bl.a. flere smeltevandsdale med nogle af landets reneste vandløb i Danmark. Det mest unikke ved Klosterheden er dog det spændende og varierede dyreliv som findes her. Der kan i løbet af året opleves et væld af forskellige fugle – her i blandt også mange sjældne arter, som f.eks. vandstær og fiskeørn. Foruden en stor krondyrbestand findes der også mange bævere i Klosterheden. Klosterheden var det første sted i Danmark hvor bævere blev udsat og de stortrives her i dag.

Klosterheden har et væld af familie-aktiviteter – der er mulighed for både svampe-, bær- og nøddejagt, guidede bæver-ture, en historisk tur ad ’bunker-ruten’ med levn fra besættelsestiden og desuden er der flere skovlegepladser. Disse store skovlegepladser er lavet til at udfordre børn og barnlige sjæle og giver mulighed for at afprøve ens fysiske færdigheder. Kan alt dette ikke opleves på en enkelt dag, er der selvfølgelig også mulighed for overnatning – enten i én af de mange shelters eller måske på naturcampingpladsen.