Verdens største kalkmine

I Mønsted Kalkgruber er der mere end 60 km minegange. Man kan køre med minetoget fra kalkværket gennem det åbne kalkbrudslandskab til dybt ned i minerne forbi store underjordiske søer og små åer. Man ender nede ved den moderne biograf i Mønsted Kalkgruber. Toget kører i Mønsted Kalkgruber kun fra den 15. Maj til den 15. August af hensyn til dyrelivet.

I Mønsted Kalkgruber kommer temperaturen aldrig over 8 grader og luftfugtigheden er konstant på 98%. Derfor bør man have ekstra tøj med, da man skal regne med 2 timer til et besøg.

Mønsted Kalkgrubers endeløse labyrinter

I Mønsted kalkgruber kan man selv bestemme hvor langt man vil ind og man kan altid gå tilbage til udgangen. 600 meter af gangene i Mønsted Kalkgruber er handicapvenlige og 2 km er oplyste. Der er jo eller mørkt nede i Mønsted Kalkgruber og derfor anbefaler vi at man tager en lygte med. Man må gerne tage sin hund med i Mønsted Kalkgruber så længe den holdes i snor.

Nonbos Grube og de 2 søer
Nogle af Mønsted Kalkgruber er så store som domkirker, mens andre er så små at en voksen ikke kan stå oprejst. Lige ved hovedindgangen til Mønsted Kalkgruber er der en sidegang til et ældgammelt grubesystem med små lave gange. Går man derimod længere ind i hovedgangen kommer man ind i Nonbos Grube, som er en grube der blev arbejdet i omkring 1840. Herfra kan man komme ned til noget af det dybeste, som fører frem til 2 søer. Her over den største sø er der et multimedieshow, der hver time viser Mønsted Kalkgrubers historie, som spejler sig i vandet.

Mønsted Kalkgrubers flagermus

Mønsted Kalkgruber har faktisk en stor bestand af de truede flagermus. Det er ikke let for flagermusen at overleve, men 18000 af dem har fundet et fristed i Mønsted Kalkgruber til overvintring. De er her ikke om sommeren - her flyver de rundt i den jyske natur - og tager tilbage "hjem" til Mønsted Kalkgruber i august måned. Derfor har man også indsnævrede åbningstider udenfor sommeren hos Mønsted Kalkgruber.