Museum om Jyllandsslaget i 1916

Det nye Sea War museum åbnede i 2015 og ligger i Thyborøn på den jyske vestkyst. Museet fortæller om det store søslag, der også er kendt som Jyllandsslaget og som fandt sted i 1916. Det var første gang den tyske og den britiske flåde kæmpede mod hinanden, med 250 skibe og 100000 mænd. Det var verdenshistoriens største søsslag, som varede et helt døgn og dræbte over 9000 soldater. Sea War Museet fortæller ikke kun historien om Jyllandsslaget, men også om fire års krig, der blev udkæmpet på havet i Jylland. Museet er indrettet i flotte historiske bygninger og bliver løbende udbygget med flere små museer.

Verdens største søslag fortalt på neutral grund

"Et Sea War Museum i Thyboron er det helt rigtige sted at fortælle historien om verdens største søslag under Første Verdenskrig. Her i Thyborøn i Danmark er vi nemlig på neutral grund. Det var blevet en anderledes historie, hvis den skulle fortælles i enten Tyskland eller England. Sá var historien naturligvis blevet set fra det pågældende lands synspunkt," siger Gert Normann Andersen, der er initiativtager til Sea War Museum.

Det slog dørene op i efteråret 2015 i en af Thyborøns karakteristiske røde barakker, der i rekordfart blev omdannet til moderne museum, hvor den 100 år gamle historie smelter sammen med nye digitale platforme.

Selv om Sea War Museum forst åbnede i september 2015, havde besogstallet alligevel rundet 10.000, inden året var omme.

Verdens største søslag blev kaldt Jyllandsslaget, fordi det foregik cirka 100 kilometer fra den jyske vestkyst. 250 skibe og 100.000 mænd fra den engelske og den tyske flåde mødtes i et gigantisk slag, der fandt sted den 31. maj 1916 og varede ét døgn.

"Slaget kunne hores inde pá den jyske vestkyst. Det lød som et tordenvejr," siger Gert Normann Andersen.

25 skibe på havets bund

Da søslaget var slut, lå 25 skibe på havets bund, og 8645 unge mænd havde mistet livet.

"Det var sidste gang, man oplevede et søslag af denne gammeldags slags, hvor to flåder lå over for hinanden og skød løs på fjenden" fortæller Gert Normann Andersen.

I museet kan man se små modelskibe, der alle er tro kopier af de 250 skibe, der deltog i slaget.

Sea War Museum fortæller ikke kun om Jyllandsslaget, men om en verdenskrig der blev udkæmpet på, over og under havets overflade. Det var fire brutale år med ubåde og luftskibe, med minekrig og destroyerkrig, med handelskrig og krydserkrig. Mænd kæmpede og døde I Nordsøens kolde bolger og måske var det her, krigen i virkeligheden blev afgjort.

Tragiske personhistorier

"Vi gør meget ud af at fortælle alle de tragiske personhistorier, der er i en krig. Vi får sat navne og ansigter på. Krig er forfærdelige menneskeskæbner, og vi forherliger på ingen måder krig. Vi er et antikrigsmuseum. Men vi fortæller historien, så vi mindes de døde med respekt," siger Gert Normanu Andersen. Det med personskæbnerne kan man se mange steder i museet. Det er f.eks. de tyske soldater der nødlandede med et luftskib ude på den iskolde Nordsø. Et engelsk flskerfartøj sejlede forbi, men de ville ikke redde de tyske soldater, der var flere i antal end de engelske flskere. Så de sejlede videre. Tyskerne skrev i deres sidste timer afskedsbreve til deres familier derhjemme - breve, der blev sendt med flaskepost og senere fandt modtagerne. Disse hjertegribende breve er gengivet på museet.

Besøg hjemmesiden her.